Oddajemy Wam do odsłuchania odcinek naszego podcastu dotyczący tłuszczu. Oto skrót wiadomości w nim zawartych oraz mały spis treści tego odcinka (w nawiasach kwadratowych minuta i sekundy w których usłyszycie poszczególne fragmenty).
Pod nazwą Tłuszcze kryją się lipidy, estry glicerolu oraz kwasy tłuszczowe. Budowa kwasów tłuszczowych różni się długością łańcucha węglowego, a także liczbą oraz położeniem wiązań podwójnych.
[1.44] PO Co nam tłuszcze?
- Czerpiemy z nich energie
- Materiał zapasowy
- Rozpuszczają wit ADEK
- Wzmacniają smak
- Są składnikiem błon komórkowych
- Są składowa układu nerwowego
Ze względu na pochodzenie możemy wyróżnić:
- Tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, olej z lnianki, olej rzepakowy, olej z pestek winogron itp.
- Tłuszcze zwierzęce (masło, smalec, łój)
[3.37] Ze względu na obecność wiązań podwójnych
- [4.27]Tłuszcze nasycone (smalec, olej kokosowy, masło- w temp pokojowej mają postać stałą)
- Tłuszcze nienasycone
- [5.19] Jednonienasycone (kwas oleinowy-> oliwa z oliwek, olej rzepakowy)
- [5.34] Wielonienasycone ( kwas linolenowy, Omega-3, Omega 6 ->orzechy, pestki, siemię lniane ryby i owoce morza)
[8.53] Ze względu na konfiguracje przestrzenną wyróżniamy
- Tłuszcze Cis
- Tłuszcze Trans
[9.34] Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć?
Tłuszcze w diecie dzieci
[12.00] Ciąża, laktacja, karmienie mlekiem modyfikowanym . Tłuszcz palmowy czy taki straszny?
[15.16] Rozszerzanie diety
[16.31] Powyżej 1 roku życia
[17.40] Źródła kwasów omega3 wśród ryb morskich
[18.30] Suplementacja na różnych etapach rozwoju.
Audycja powstała na podstawie:
J.Rachtan Horvath Janicka Podstawowe zapotrzebowanie energetyczne [w] Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży, red. H. Szajewska A. Horvath, Medycyna Praktyczna, Kraków 2017,s. 22-91.
- Gawęcki, Żywienie człowieka Podstawy nauki o żywieniu, PWN, Warszawa 2012.
Materiały z kursu CNOL dla dietetyków Warszawa 2019