Tłuszcze w diecie dzieci

 

Oddajemy Wam do odsłuchania odcinek naszego podcastu dotyczący tłuszczu. Oto skrót wiadomości w nim zawartych oraz mały spis treści tego odcinka (w nawiasach kwadratowych minuta i sekundy w których usłyszycie poszczególne fragmenty).

Pod nazwą Tłuszcze kryją się lipidy, estry glicerolu oraz kwasy tłuszczowe. Budowa kwasów tłuszczowych różni się długością łańcucha węglowego, a także liczbą oraz położeniem wiązań podwójnych.

[1.44] PO Co nam tłuszcze?

  • Czerpiemy z nich energie
  • Materiał zapasowy
  • Rozpuszczają wit ADEK
  • Wzmacniają smak
  • Są składnikiem błon komórkowych
  • Są składowa układu nerwowego

Ze względu na pochodzenie możemy wyróżnić:

  • Tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, olej z lnianki, olej rzepakowy, olej z pestek winogron itp.
  • Tłuszcze zwierzęce (masło, smalec, łój)

[3.37] Ze względu na obecność wiązań podwójnych

  • [4.27]Tłuszcze nasycone (smalec, olej kokosowy, masło- w temp pokojowej mają postać stałą)
  • Tłuszcze nienasycone
  • [5.19] Jednonienasycone (kwas oleinowy-> oliwa z oliwek, olej rzepakowy)
  • [5.34] Wielonienasycone ( kwas linolenowy, Omega-3, Omega 6 ->orzechy, pestki, siemię lniane ryby i owoce morza)

[8.53] Ze względu na konfiguracje przestrzenną wyróżniamy

  • Tłuszcze Cis
  • Tłuszcze Trans

[9.34] Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć?

Tłuszcze w diecie dzieci

[12.00] Ciąża, laktacja, karmienie mlekiem modyfikowanym . Tłuszcz palmowy czy taki straszny?

[15.16] Rozszerzanie diety

[16.31] Powyżej 1 roku życia

[17.40] Źródła kwasów omega3 wśród ryb morskich

[18.30] Suplementacja na różnych etapach rozwoju.

Audycja powstała na podstawie:

J.Rachtan  Horvath Janicka Podstawowe zapotrzebowanie energetyczne [w]  Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży, red. H. Szajewska A. Horvath, Medycyna Praktyczna, Kraków 2017,s. 22-91.

  1. Gawęcki, Żywienie człowieka Podstawy nauki o żywieniu, PWN, Warszawa 2012.

Materiały z kursu CNOL dla dietetyków Warszawa 2019