Czym w ogóle jest ten sławny gluten i gdzie go można znaleźć?
Gluten to nic innego jak białko roślinne występujące w ziarnach zbóż. Na poniższej grafice znajdziesz informacje w których zbożach znajduje się gluten a w których go nie ma. Informacja ta będzie przydana w momencie rozpoznania u Twojego dziecka schorzeń z nim związanych.
Produkty zbożowe takie jak kaszki, pieczywo, wypieki również będą zawierały ten składnik, jeżeli będą wyprodukowane z zbóż, które go zawierają. Gluten przez większość populacji jest dobrze tolerowany i nie zaleca się eliminacji w diecie bez przyczyny, jednak istnieje kilka chorób, które wymagają takiego wykluczenia.
Do tych chorób zaliczamy :
- celiakię,
- alergię na pszenicę
- nieceliakalną nadwrażliwość na gluten.
Należy pamiętać, że na własną rękę i bez wskazań lekarza nie należy stosować diet eliminacyjnych u dzieci, bo mogą one spowodować niedobory żywieniowe, a w konsekwencji mogą przyczynić się do powstania niektórych chorób.
Wprowadzanie glutenu, z czym to się je?
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), należy dążyć do wyłącznego karmienia piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia. Nowe produkty do diety dziecka należy wprowadzać po 17 tygodniu i nie później niż w 26 tygodniu życia. Jedną z ważnych grup wprowadzanych pokarmów są produkty zbożowe.
Najnowsze zalecenia dotyczące żywienia niemowląt wskazują, aby wprowadzanie glutenu rozpocząć od małych ilości w dowolnym okresie po ukończeniu 4. m.ż. (17. tyg.ż.) do 12. m.ż.
Kaszki zbożowe to bardzo dobry i wygodny sposób na stopniowe włączenie glutenu do jadłospisu Twojej pociechy. Wprowadzanie glutenu zaczynasz od małych ilości i obserwujesz reakcję dziecka. Musisz pamiętać, że nie należy także rezygnować lub zbyt długo zwlekać z podaniem glutenu jeśli w rodzinie ktoś choruje na wcześniej wspomniane choroby.
Aby ułatwić Wam wprowadzenie gluteny do diety dziecka przygotowałyśmy 3 proste kroki
- Wprowadzanie glutenu do diety niemowlęcia powinno następować stopniowo.
Powolne wprowadzanie pozwoli obserwować, jak Twoje dziecko reaguje na zawartość glutenu w posiłkach
- Zacznij od niewielkich ilości produktu glutenowego np. dodanego do mleka mamy, odpowiedniego mleka modyfikowanego lub przecieru warzywnego dla niemowląt.
Jeśli pierwszą kaszką z glutenem w diecie niemowlęcia będzie np. manna, to już w porcji 3 g (płaska łyżeczka) będzie zawarta bezpieczna początkowa dawka glutenu. Pozostałe posiłki mogą zawierać zboża bezglutenowy (np. ryżowy lub kukurydziany). Jeśli po 3-4 dniach nie wystąpiła reakcja alergiczna (wysypka, obrzęk, problemy z brzuszkiem, biegunka itp.), możesz zwiększyć porcję, zwiększając ilość dodanej kaszki. Po upływie czasu i dobrej tolerancji malucha, można też stopniowo wprowadzać inny posiłek z niewielkim dodatkiem zboża glutenowego, np. pieczywo.
Jeśli wprowadzasz gluten dopiero w wieku 7-8 miesięcy, a dziecko potrafi sprawnie gryźć, teoretycznie można zacząć od małej ilości pieczywa. Teoretycznie, bo pół kromki chleba pszennego zawiera ponad 3 razy więcej glutenu niż proponowana przez ekspertów początkowa dawka.
- Jeśli maluch dobrze reaguje na produkty gluten, podawaną ilość produktów glutenowych można zwiększać, aż do podania pełnego posiłku (na przykład porcji kaszki pszennej lub wielozbożowej).
Jeśli wprowadzasz gluten korzystając z kaszek, koniecznie przeczytaj wpis o łyżeczkach do karmienia. Znajdziesz go TU.
Wszystkiego Smacznego
Mgr inż. Aleksandra Porębska