Gluten w diecie dziecka

Gluten w diecie dziecka

Czym w ogóle jest ten sławny gluten i gdzie go można znaleźć?

Gluten to nic innego jak białko roślinne występujące w ziarnach zbóż. Na poniższej grafice znajdziesz informacje w których zbożach znajduje się gluten a w których go nie ma. Informacja ta będzie przydana w momencie rozpoznania u Twojego dziecka schorzeń z nim związanych.

Produkty zbożowe takie jak kaszki, pieczywo, wypieki również będą zawierały ten składnik, jeżeli będą wyprodukowane z zbóż, które go zawierają. Gluten przez większość populacji jest dobrze tolerowany i nie zaleca się eliminacji w diecie bez przyczyny, jednak istnieje kilka chorób, które wymagają takiego wykluczenia.

Do tych chorób zaliczamy :

  • celiakię,
  •  alergię na pszenicę
  •  nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. 

Należy pamiętać, że na własną rękę i bez wskazań lekarza nie należy stosować diet eliminacyjnych u dzieci, bo mogą one spowodować niedobory żywieniowe, a w konsekwencji mogą przyczynić się do powstania niektórych chorób.

Wprowadzanie glutenu, z czym to się je?

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), należy dążyć do wyłącznego karmienia piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia. Nowe produkty do diety dziecka należy wprowadzać po 17 tygodniu i nie później niż w 26 tygodniu życia. Jedną z ważnych grup wprowadzanych  pokarmów są produkty zbożowe.

Najnowsze zalecenia dotyczące żywienia niemowląt wskazują, aby wprowadzanie glutenu rozpocząć od małych ilości w dowolnym okresie po ukończeniu 4. m.ż. (17. tyg.ż.) do 12. m.ż.

Kaszki zbożowe to bardzo dobry i wygodny sposób na stopniowe włączenie glutenu do jadłospisu Twojej pociechy. Wprowadzanie glutenu zaczynasz od małych ilości i obserwujesz reakcję dziecka. Musisz pamiętać, że  nie należy także rezygnować lub zbyt długo zwlekać z podaniem glutenu jeśli w rodzinie ktoś choruje na wcześniej wspomniane choroby.

Aby ułatwić Wam wprowadzenie gluteny do diety dziecka przygotowałyśmy 3 proste kroki

  1. Wprowadzanie glutenu do diety niemowlęcia powinno następować stopniowo.

Powolne wprowadzanie pozwoli obserwować, jak Twoje dziecko reaguje na zawartość glutenu w posiłkach

  1. Zacznij od niewielkich ilości produktu glutenowego np. dodanego do mleka mamy, odpowiedniego mleka modyfikowanego lub przecieru warzywnego dla niemowląt.

Jeśli pierwszą kaszką z glutenem w diecie niemowlęcia będzie np.  manna, to już w porcji 3 g (płaska łyżeczka) będzie zawarta bezpieczna początkowa dawka glutenu. Pozostałe posiłki mogą zawierać zboża bezglutenowy (np. ryżowy lub kukurydziany). Jeśli po 3-4 dniach nie wystąpiła reakcja alergiczna (wysypka, obrzęk, problemy z brzuszkiem, biegunka itp.), możesz  zwiększyć porcję, zwiększając ilość dodanej kaszki. Po upływie czasu i dobrej tolerancji malucha, można też stopniowo wprowadzać inny posiłek z niewielkim dodatkiem zboża glutenowego, np. pieczywo.

Jeśli wprowadzasz  gluten dopiero w wieku 7-8 miesięcy, a dziecko potrafi sprawnie gryźć, teoretycznie można zacząć od małej ilości pieczywa. Teoretycznie, bo pół kromki chleba pszennego zawiera ponad 3 razy więcej glutenu niż proponowana przez ekspertów początkowa dawka.       

  1. Jeśli maluch dobrze reaguje na produkty gluten, podawaną ilość produktów glutenowych  można zwiększać, aż do podania pełnego posiłku (na przykład porcji kaszki pszennej lub wielozbożowej).

Jeśli wprowadzasz gluten korzystając z kaszek, koniecznie przeczytaj wpis o łyżeczkach do karmienia. Znajdziesz go TU.

Wszystkiego Smacznego

Mgr inż. Aleksandra Porębska