Lubię pożywne zupy, bo często to mój obiad. Lubię też zupy które przygotowuje się szybko, niekoniecznie z półproduktów, no chyba, ze domowych. I tak zawsze mam w lodówce zawekowany bulion warzywny. To podstawa większości moich zup, nie muszę gotować wywaru co jest najbardziej czasochłonne. Wekowanie zup i wywarów jest dla mnie zbawienne, ponieważ moja zamrażarka ma zdecydowanie zbyt małe wymiary, a w sezonie jesiennym dodatkowo zapełnia się skarbami letnio-jesiennymi czyli ziołami, grzybami itp.

Jeśli nie dodasz soli  (sprawdzisz czy w pozostałych mieszankach przypraw nie ma soli) lub wyeliminujesz przyprawy taką zupę możesz podać już dziecku od 7 go miesiąca życia- oczywiście w pierwszych próbach podajemy jako zblendowaną zupę krem.

Oto jedna z moich ulubionych zup bo szybka, sycąca, zdrowa i pyszna. 

 

Zupa soczewicowa, z soczewicy

ZUPA Z SOCZEWICY

3 marchewki

1 pietruszka

1/2 selera

cebula

szklanka czerwonej soczewicy

puszka pomidorów lub przecier

czosnek,świeży imbir-ok 3 cm

sól, pieprz ziołowy, garam masala (niekoniecznie, ale miałam ochotę)

wywar warzywny ok 1l. **

  1. Warzywa trę na grube wiórki lub tne w kostkę* Można też skorzystać z mrożonki włoszczyzny.
  2. Na łyżce oleju podsmażam czosnek i imbir, a następnie dodaję cebulę. Smażę kilka minut.
  3. Gdy cebula zacznie się rumienić dodaję starte warzywa i zalewam wywarem.
  4. Czekam do zagotowania, po czym dodaję przepłukaną soczewicę oraz przyprawy oraz pomidory. Gotuję 15 minut.

* tu kluczowym będą preferencje naszego dziecka. Zupa jest trudnym sensorycznie pokarmem dla dzieci. Najczęściej wybór pada na warzywa pokrojone w kostkę, wtedy

** wywar warzywny: włoszczyznę, liści laurowy, 5 ziarenek pieprzu czarnego, plaster imbiru obieram, płucze i wkładam do garnka, zalewam zimną woda do zagotowania  i potem gotuję pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 min-1h. 

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *